Kanapka mleczna – przepis
Kanapka mleczna, to zyskujące na popularności ciasto którego głównymi składnikami są mleko, kakao i czekolada mleczna. Kakaowe ciasto oddziela warstwa puszystego mlecznego nadzienia. Powstało w odniesieniu do popularnej marki batoników Milky Way. Mleczna kanapka jest ciastem dosyć prostym w przygotowaniu, a jego upieczenie nie powinno zająć Ci więcej niż 30-40 minut.
Kanapka mleczna – składniki
Do przygotowania mlecznej kanapki potrzebne będą:
- 5 jajek
- 100 g cukru
- dwie łyżki oleju
- kakao 20g
- 50g mąki tortowej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Do przygotowania masy mlecznej (kremu):
- pół szklanki mleka
- 0,25 szklanki cukru
- mleko w proszku 0,25 szklanki
- masło
- proszek do pieczenia
- czekolada mleczna
Przepis na mleczną kanapkę
Przygotowanie mlecznej kanapki rozpoczynamy od ubicia białek, do których dodajemy po wytworzeniu piany dodajemy żółtka jajek. Dodajemy olej, sok z cytryny i mleko. Ubijamy całość, a mąkę mieszamy z kakaem.
Ciasto wylewamy na blachę i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy nasz krem – gotując mleko z cukrem i pozostawiając do ostudzenia. Dodajemy zmasowane masło i mleko w proszku.
W kolejnym kroku musimy przekroić nasze ciasto na dwie równe części w poziomie. Na uzyskaną powierzchnię wylewamy nasz krem i przekładamy drugim plackiem.
Na wierzch wylewamy rozpuszczoną mleczną czekoladę połączoną z margaryną i mlekiem. Całość możemy posypać delikatnie wiórkami kokosowymi. Nasza mleczna kanapka jest już gotowa – pozostaje poczekać do ostudzenia i delektować się smakiem pysznej mlecznej przekąski.
Przygotowując mleczną kanapkę sprawisz ogromną radość swoim dzieciom, które na pewno docenią smak ciasta, które świetnie smakuje podane z lodami.
tagi: kanapka mleczna, przepis na ciasto, milky way, ciasto z kremem, przekładaniec, ciasto kakaowe, mleczne przekąski, ciasto kinder.
Dodaj komentarz