Naklejki na przyprawy, przetwory i pojemniki.
Koszyk

Naklejki na przyprawy hit, naklejki na przetwory
Wybierz swoje ulubione naklejki na przyprawy i pojemniczki kuchenne! Już wkrótce dostępne będą również inne dekoracje kuchenne.
Naklejki na przyprawy i przetwory - zwroty

TOP 5 ziół, które możesz wychodować w domu

Wiosna, życie budzi się z zimowego snu. Kwiaty, trawy, krzewy, wszystko wzrasta i pnie się w górę. Warto wykorzystać ten moment i zasadzić w donicy zioła, które mogą przydadzą się w kuchni. Zobaczcie zestawienie TOP 5 ziół łatwych do wyhodowania na balkonie i kuchennym parapecie.

Planując posadzenie ziół warto zastanowić się nad odpowiednim miejscem. W mieszkaniu najbardziej odpowiednie wydają się być dobrze nasłonecznione parapety, albo balkon, na którym będziemy mogli poustawiać donice, czy drewniane skrzynki. Jeżeli zdecydujemy się na zorganizowanie sobie prowizorycznej grządki na balkonie, to musimy pamiętać o miejscowych przymrozkach i zmianach pogody. Z moich doświadczeń wynika, że zioła warto jest wsadzić w doniczki w kwietniu, jednak warto się wstrzymać z ich wyniesieniem na balkon do połowy maja.

Rozmaryn- aromatyczny dodatek wspiera pracę żołądka

W moim zestawieniu na pierwszym miejscu znalazł się rozmaryn. Liście niewielkiego krzaczka stosuje wybiórczo zarówno w postaci świeżej, jak i suszonej. Używam go do potraw mięsnych, pieczeni, ale równie chętnie układam pojedyncze gałązki na zapiekanych ziemniakach czy duszonych warzywach. Tak samo ważne jak walory smakowe są dla mnie właściwości zdrowotne. Rozmaryn wspiera pracę żołądka, wątroby i nerek. Powinien być stosowany przez osoby mające notoryczne problemy z trawieniem i częste wzdęcia.

Bazylia- poprawia trawienie i uspokaja skołatane nerwy

naklejki-na-przyprawy-fot-pixabaycom-LubosHouskaCC0

fot. pixabay.com

Kiedy minie „Zimna Zośka” przymrozki już się praktycznie nie zdarzają, możemy być spokojni o nasze zioła, wtedy właśnie na balkonie może dobrze rozwijać pochodząca z Afryki i lubiąca ciepło bazylia. Przypominająca kwiaty rosnące na łące bazylia, idealnie nadaje się jako dodatek do sałatek, makaronów, czy lekkich dań opartych na nabiale i warzywach. Rosnąca w hodowlach na całym świecie bazylia była powszechnie stosowana już w starożytności, a w jej lecznicze właściwości wierzono m.in. w Egipcie i trzeba przyznać, że mieli rację. Roślina wywodząca się z rodziny jasnotowatych świetnie wspiera działanie układu pokarmowego, poprawia trawienie i reguluje działanie całego układu. Dodatkowo bazylia spożywana w potrawach regularnie uspokaja skołatane nerwy, wycisza i pomaga w zasypianiu.

Pietruszka- poprawia smak, oczyszcza i dezynfekuje

Na miejscu numer trzy w moim zestawieniu znalazła się pietruszka, a w zasadzie jej nać, która swoją wysoką pozycję zawdzięcza temu, że dość często jej używam do przygotowania przeróżnych dań. Pietruszkę dodaje do zup, sosów, równie często stosuję ją jako dodatek do sałatki, czy w formie posypki do jajecznicy i ziemniaków. Uchodząca za powszechnie stosowany dodatek pietruszka oprócz swoich wartości odżywczych, ma również cały szereg właściwości leczniczych. Nać działa moczopędnie, pozytywnie wpływa na układ trawienia, łagodzi i uspokaja. Oprócz tego pietruszka jest znakomitym źródłem żelaza i witaminy C, a ponadto regularne jej regularne spożywanie pozwala oczyścić i zdezynfekować nasz organizm.

Czosnek charakterystyczny mocny smak

Charakterystyczny mocny smak i aromat czosnku sprawiają, że jego dodawanie do wszelkiego rodzaju potraw musi przebiegać bardzo ostrożnie. Niezależnie od tego, czy używamy świeżych ząbków, czy wersji sproszkowanej musimy uważać, bo zbyt duża ilość czosnku, może zabić cały smak potrawy. Osobiście używam go regularnie do przygotowywania mięs, sosów, czy w przygotowywanym z naturalnych składników spaghetti. Czosnek, jak każda roślina w moim zestawieniu ma również swoje wartości pozytywnie wpływających na nasze zdrowie. Regularne spożywanie wzmacnia odporność organizmu i pozwala odpierać ataki przeziębienia i wirusów unoszących się w powietrzu. Co w rezultacie może przełożyć się na zaoszczędzeniu na wizytach u doktora i na lekach.

Tymianek aromatyczne zioło oczyszczające drogi oddechowe

Przygotowane dla Was zestawienie zamyka tymianek. Roślina pochodzi z regionu basenu Morza Śródziemnego, cechuje się silnym aromatem utrzymującym się na świeżym tymianku, jak i na tym zmielonym. Zioło często używane jest do przygotowywania dań mięsnych, sałatek i sosów, ale to nie wszystko. Tymianek sprawdza się również jako świetny środek do oczyszczania dróg oddechowych, wspiera prawidłowe działanie układu pokarmowego i łagodzi wzdęcia. Nawet, jeśli jest dodatkiem do tłustych potraw, ułatwia ich szybkie i bezproblemowe trawienie w żołądku oraz w jelitach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *